Как обустроить спальню: 10 практических советов, на которые стоит обратить внимание

Спальня кімната –  саме та частина житла, де кожен з нас проводить практично третину свого життя. Це той простір, де людина має змогу відпочити, набратися сил, як кажуть, на день прийдешній. І щоби ця кімната була по-справжньому осередком релаксу та приємних емоцій, слід облаштувати її таким чином, аби в ній завжди панувала особлива атмосфера, щоби тут можна було добре відпочити не тільки тілесно, але й душевно.

Найперше – колір

Враховуючи те, що спальня – це кімната для сну та відпочинку, кольорова гамма повинна бути відповідною. Пофарбуйте стіни у світлі кольори, підберіть такі ж меблі. Тут добре підійде доволі популярний сьогодні скандинавський стиль, родзинками якого є світло, яскравість, хороший настрій та чистота. Спальня, виконана в даному стилі, не нагнітає, а навпаки, створює спокій, гармонію та позитив.

Якісні меблі

Наступним моментом, і одним з найважливіших, є вибір меблів для спальні. Ліжко, тумби, комоди, шафи – це ті самі речі, без яких спальня – зовсім не спальня. Оптимальним варіантом стануть меблі з масиву деревини твердих порід (приміром, бук), покриті натуральною олією. Вони є цілком безпечними для людини, навіть корисними, оскільки зберігають у собі природню енергію, не виділяють шкідливих речовин, є доволі міцними та стійкими до тривалої експлуатації.

Зручний матрац

Добротний матрац – запорука хорошого відпочинку. Це надважлива річ, на якій не варто економити. Вдалим вибором стануть матраци, виготовлені з натуральних матеріалів, що мають гіпоалергенні властивості, оптимальну еластичність та повітропроникність.

Слід також урахувати вагу, зріст та кількість осіб, що спатимуть на ньому. Більше про те, як правильно обрати матрац, читайте тут.

Правильні подушки

Підхід до вибору подушок повинен бути виключно індивідуальним. Тут варто враховувати не тільки особисті вподобання, але й особливості організму. Певна річ, хорошим вибором є подушки з натуральними наповнювачами, однак декотрі з них можуть не підходити людям з алергією на той чи інший матеріал. Не забуваємо про наволочки. Найкращі – шовкові, бавовняні чи сатинові. Вони приємні на дотик та екологічні.

Крім того, не було б зайвим обзавестись одразу двома подушками – одну використовувати виключно для сну, іншу – для читання чи перегляду телевізора.

Постільна білизна

Ідеальним варіантом стане постільна білизна приємних оку кольорів, тут можна запросто увімкнути фантазію та проявити свою індивідуальність. Та найважливішим моментом є вибір матеріалів, з котрих, власне, й пошита постільна білизна.

Безсумнівно, варто віддати перевагу натуральним тканям. Відмінними варіантами стануть шовк, бавовна, льон, навіть тканина з бамбуку. Існують також і комбіновані, де одна частина натуральний матеріал, інша - синтетичний.

Без килима – ну ніяк

Уявіть, як приємно зранку стати босими ногами на м’якенький килим. І не важливо – приліжковий він чи «від стіни до стіни». Щодо кольору, віддайте перевагу килимам світлих відтінків – приміром, бежевим чи білим. Вони ідеально впишуться в інтер’єр, додавши до нього теплі та спокійні нотки.

Щільні штори

Щоби зранку сонячні промені не мішали Вам ніжитись у теплому приємному ліжку, не буде зайвим повісити щільні штори. Доволі популярними є комбіновані варіанти – щільні плюс легенькі, приміром, з вуалі. Останні забезпечуватимуть природнє освітлення кімнати удень.

Освітлення

Крім люстри, у спальній кімнаті обов’язково поставте світильники. А головне – якісні та безпечні. Вкрутіть світлодіодні лампочки, вони, на відміну від звичайних, є енергоефективними та забезпечуватимуть оптимальне освітлення у кімнаті.

Кондиціонування повітря

Влітку хорошому сну може завадити спека. Встановлений кондиціонер допоможе вирішити цю проблему. Він створить та підтримуватиме найсприятливіше температурне середовище у спальні, а відтак Ваш відпочинок буде набагато кращим та приємнішим.

Пахощі

Для додаткового розслаблюючого ефекту не забудьте про аромолампи чи аромосвічки. Вони допоможуть створити приємну атмосферу та забезпечать максимально якісний відпочинок.

В аромолампах, приміром, можна використовувати лавандову, ромашкову або мелісову ефіну олію.

І наостанок

Спальня – це в першу чергу осередок відпочинку, і атмосфера повинна бути відповідною. Постарайтеся приділити максимум уваги цій кімнаті, і в кінцевому результаті Ви обов’язково отримуватимете максимум задоволення та позитивних емоцій упродовж усього часу перебування в ній.