Как ухаживать за мебелью из натуральной древесины: практические советы

Меблі з натуральної деревини були, є і, напевно, залишаться найбажанішими та найбільш затребуваними предметами, котрі бажає бачити у себе вдома практично кожна людина. Воно й не дивно, бо ж дерево завжди залишається деревом, і меблеві вироби з масиву деревини, по-перше, зберігають свою унікальну, даровану природою енергетику, котра позитивно впливає на людину, її емоційний стан та дарує відмінне самопочуття, а по-друге, вони мають просто неперевершений зовнішній вигляд, а відтак здатні стати невід’ємною складовою інтер’єру будь-якого житла.

Однак, щоби дерев’яні меблі прослужили Вам максимально довго, вони потребують особливо ретельного та регулярного догляну.

Чому дерев’яні меблі потрібно доглядати по-особливому?

Деревина, як «живий» природній матеріал, є дуже чутливою до зовнішніх чинників – зміни вологості, температурного режиму, механічного впливу тощо. Навіть після спеціальної обробки під час виробництва меблів дерево зберігає дані властивості, і про це не потрібно забувати. Тому ми підготували для Вас декілька ключових правил, котрі, сподіваємось, допоможуть Вам правильно доглядати меблі, щоби вони прослужили Вам максимально тривалий термін.

Правило №1: підтримуйте оптимальний температурний режим

Старайтеся підтримувати температуру повітря в кімнатах в діапазоні від +15 до +25 °C. Нехтування температурним режимом може негативно впливати на дерев’яні меблі – вони починають зсихатися, на поверхні з’являються тріщини, стики ламелей розходяться.

Крім того, не варто ставити меблі з масиву деревини близько до опалювальних приладів. Прямі сонячні промені також є пагубними, позаяк швидко нагрівають поверхню виробу, а також можуть стати причиною зміни кольору деревини.

Правило №2: слідкуйте за вологістю

Занадто низький рівень вологості може спровокувати висихання меблів, а занадто високий навпаки – розбухання. З огляду на це найбільш сприятливим відносним рівнем вологості є показник від 45 до 64%. За таких умов меблі «почуватимуться» максимально комфортно та прослужать значно довше.

Правило №3: тільки м’які ганчірки

Одним із завершальним етапів виробництва меблів з масиву деревини є їх обробка лляною олією або іншими засобами. Це дозволяє зберегти унікальну текстуру дерев’яної поверхні виробу та захистити від потрапляння всіляких грибків та бактерій. Однак це не означає, що можна нехтувати протиранням меблів від пилюки та бруду.

Тут важливо використовувати ганчірки з тканей, спеціально призначених для догляду за меблевими виробами з натурального дерева. Серед таких можна виокремити замшу, фланель та бархат.

Правило №4: ніяких абразивних засобів

Зазвичай чистять дерев’яні меблі спочатку ледь вологою ганчіркою, а потім обов’язково протирають сухою. Якщо ж використовувати спеціальні миючі засоби, слід попередньо детально ознайомитися з інструкцією, щоби пересвідчитись, чи підходять вони для виробів з деревини. Запам’ятайте раз і назавжди: обирати для догляду за меблями з масиву абразивні засоби та ті, що мають у своєму складі розчинник, - категорично не рекомендовано!

Правило №5: не забувайте про суху чистку

Як відомо, пилюка полюбляє осідати на меблях, і тут вже не обійтись від ретельної сухої чистки. Найкраще використовувати для цього звичайний пилосос зі спеціальною м’якою насадкою-щіткою, аби, часом, не подряпати поверхню. Опісля можна натерти її восковою мастикою, котра захистить дерев’яні меблі від зовнішнього впливу та допоможе зберегти первинний вигляд.

Правило №6: жодних шансів шкідникам

Головним ворогом меблів з натуральної деревини можна назвати жука-короїда. Щоби цей непроханий гість не псував їх, обов’язково час від часу приділяйте увагу захисту дерев’яних меблевих виробів від шкідників. Зараз у будь-якому супермаркеті чи господарському магазині можна придбати чимало всіляких ефективних засобів, що допоможуть захистити меблі.

Правило №7: ніяких вм’ятин

Масив деревини, незалежно від породи дерева, все ж таки дуже чутливий до механічних пошкоджень. Однак якщо Ви десь там випадково подряпали або зробили невеличку вм’ятину на поверхні, бажано одразу ж натерти дефект спеціальною меблевою мастикою. У випадку більш значних вм’ятин чи навіть тріщин – слід наповнити їх шпаклівкою по дереву підходящого кольору, а після висихання добре затерти та зашліфувати.

І наостанок

Якщо Ви хочете, щоби Ваші дерев’яні меблі прослужили упродовж тривалого часу і при цьому зберігали привабливий зовнішній вигляд, потрібно просто бережно користуватися ними та обов’язково доглядати їх.

Пам’ятайте, меблі з натурального дерева зі своїми беззаперечними та вагомими перевагами все ж є дуже сприйнятливими до зовнішніх умов. Просто врахуйте це.

На нашому сайті Ви можете підібрати та купити столи, журнальні столики, стільці, лавки, ліжка, тумби з натурального дерева та інших матеріалів - за доступними цінами та швидкою доставкою. Наша продукція є сертифікованою та відповідає сучасним вимогам та нормам.