Створюємо умови для здорового сну дитини

Безсумнівно, кожен з батьків знає, яку роль у житті дитини відіграє хороший та міцний сон. Його нестача – може негативно вплинути на самопочуття малечі, їх настрій та здоров’я. Тому насамперед важливо докласти максимум зусиль для створення всіх необхідних умов, за яких дитина матиме якісний сон.

Скільки дитина повинна спати

Як відомо, сон – важлива складова здорового життя дітей і тут важливо контролювати режиму сну свого чада.

Отож, новонароджені (0-3 місяці) повинні спати 14-17 год. на добу; немовлята (4-12 місяців) – 12-16 год.; малюки (1-2 роки) – 11-14 год.; дошкільнята (3-5 років) – 10-13 год.; діти шкільного віку – 9-12 год.; підлітки (13-18 років) повинні виділяти для сну 8-10 год.

Обираємо якісний матрац

Дитячий матрац – це річ, на котрій не слід економити, адже від нього певною мірою залежить якість відпочинку. Рекомендуємо купити матрац з урахуванням вікових особливостей дитини. Крім того, варто звернути увагу на щільність. Занадто м’які підстилки погано підтримують спину і взагалі є дуже незручними, тому про міцний сон дитини навіть і мови не може бути. Віддайте перевагу варіантам середньої та вище середньої щільності.

Іншим важливим фактором при виборі матраца для дітей є матеріали, котрими наповнені підстилки. Оптимальним варіантом можуть стати варіанти з пружинними блоками. Якщо ваш малюк має алергічні реакції на той чи інший матеріал, слід зупинити свій вибір на гіпоалергенних варіантах.

Сприятлива атмосфера для сну

Хороший матрац і якісна постільна білизна – це ще не фініш на шляху до міцного сну дитини. Потрібно перш за все допомогти дитині отримати якісний відпочинок, якого вони так потребують:

  • Заохочуйте дитину до активного способу життя. Фізична активність дитини, як показують численні дослідження фахівців, сприяють не тільки покращенню сну, але й здоров’я та самопочуття. А тому охоче катайтеся на велосипедах зі своїми дітлахами, грайте з м’ячем, бігайте навипередки і т.д.;
  • Жодних солодощів на ніч! Цукерки чи десерти, що мають у своєму складі цукор, є своєрідними «енергетиками», тому ввечері краще обмежувати дітей у цих ласощах;
  • В ліжко – без гаджетів. Як відомо, електронні пристрої (смартфони, планшети) перешкоджають виділенню мелатоніну – гормону, котрий сприяє сну. Тому жодних гаджетів у перед сном. Краще віддати перевагу хорошій книзі. Це стосується також дорослих!
  • Підберіть сприятливий колір. Спробуйте оформити дитячу, приміром, у м’який зелений колір. Це дозволить створити спокійну атмосферу, при якій дитина почуватиметься комфортно і затишно.
  • Ліжко і постільна білизна. Підберіть унікальне ліжко та постільну білизну – з урахуванням вікових особливостей та уподобань Вашої дитини. Не забудьте про світильники та інші аксесуари, бажано з можливістю регулювання яскравості.